Print Friendly, PDF & Email

Het jaareinde nadert en dat betekent de laatste deadlines wegwerken, dan de batterijen opladen en natuurlijk het belangrijkste: kroketten. Om ook een portie brainfood op tafel te zetten bij de Kerstdis kan u natuurlijk rekenen op onze experten en hun vers geserveerde lees-, luister- en kijktips.

Warme feestdagen en een fijn eindejaar iedereen! En vooral een sociaal 2023 voor uzelf en al uw naasten.

Peter

De bal is rond

Wie in tijden van WK-gekte (of WK-teleurstelling) eens niet naar voetbal maar naar iets over voetbal wil kijken, raad ik deze 4-delige documentaire aan. Hoe de belangrijkste bijzaak ter wereld steeds meer een geldmachine werd, met praktijken die vaak het daglicht schuwen en heerschappen (weinig vrouwschappen te bespeuren) die zichzelf onaantastbaar en enorm belangrijk vinden. Een wereld waarin voetbal politiek wordt, en de politiek voetbal. Waarin autocraten en bobo’s elkaar vinden in een hitsige paringsdans. Wie geen Netflix-abonnement heeft: bezoek in deze donkere dagen vrienden met een abonnement, altijd gezellig.

De wereld is vierkant

Het eindejaar is een goede tijd om even de balans op te maken. Over mens en economie bijvoorbeeld. Vrolijk word je daar niet altijd van. De efficiëntie moet omhoog, de werkzaamheidsgraad moet stijgen, de werkloosheidsvergoeding moet beperkt worden in de tijd, en de zorg moet vermaatschappelijkt. Allemaal radertjes in de machine. De maat van alles is de kubus. Magazijnen. Containers. Of de rugzakken van fietskoeriers. Allemaal kubus. Functioneel en lelijk. Of kunnen we ontsnappen uit de vierkante wereld?

Pieter Verbeek Pieter

Verbeter je woonbeleid

De energie- en wooncrisis woedt niet alleen bij ons, maar ook in Nederland. Starterswoningen worden de laatste jaren volop opgekocht door beleggers, wat de situatie verder verslechtert. Een betaalbare koopwoning wordt een onbetaalbare huurwoning. Daarom diende het sociaaldemocratische PvdA samen met GroenLinks een wetsvoorstel in om een Nationaal Opkoopverbod in te stellen. Zo’n verbod weert beleggers van de woningmarkt; het komt erop neer dat kopers de woning zelf moeten bewonen. Een deel van de Nederlandse gemeenten voerde al vergelijkbare regelingen in. Het wetsvoorstel wil die aanpak veralgemenen.

Wat kansarme Europeanen denken over de energietransitie

De Koning Boudewijnstichting deed een bevraging over de energietransitie bij 900 Europese burgers in kansarmoede. Doel: hun bezorgdheden over huisvesting, energie, mobiliteit en klimaat tot bij beleidsmakers krijgen. Bevinding: “Hun prioriteit is huisvesting. Ze moeten het stellen met te krappe en slecht geïsoleerde woningen die in slechte staat zijn en te duur. Ze zijn vaak zo hard bezig met essentiële levensbehoeften, met hun dagelijks overleven, dat ze niet per se altijd de link leggen met de klimaatverandering.” Ze hebben zin om deel uit te maken van de transitiebeweging, maar hebben daar niet de middelen voor. Ze vrezen de impact van de klimaatwetgeving op hun dagelijks leven als die geen rekening houdt met hun situatie. Naast een website met alle resultaten (in het Engels) is er ook een Nederlandstalig  rapport met de resultaten voor België.

Sarah

Eenéntwintigen

Goede voornemens, velen van ons maken ze. Voor de delegees onder jullie die graag werk willen maken van een 21ste eeuws opleidingsbeleid dat alle collega’s op de werkplek betrekt, werkten onze diversiteitsdienst en loopbaanbegeleidingsdienst samen met centrales aan een fantastische toolbox om jullie daarbij te ondersteunen. In die toolbox vind je onder andere een gids om opleidingsbeleid op jouw werkvloer ingang te laten vinden. Je krijgt argumenten, inzichten, ideeën van andere delegees, syndicale knipperlichten uit de praktijk én een spiegelgids die gericht is op je werkgever. Echt handig om het opleidingsbeleid op de overlegagenda te krijgen! Een aanrader om te bekijken in 2023, dat trouwens door de Europese Unie uitgeroepen is tot ‘het jaar van de vaardigheden’. De toolbox kan je ook raadplegen via deze QR code.

Lui luisteren

Het leven is meer dan werken alleen, gelukkig. Als gezin (bestaande uit 2 pubers en hun ouders) genoten wij deze zomer tijdens autoritten van de Bourgondiërs (want, niet iedereen leest graag én Bart Van Loo vertelt zo sappig en levendig, het lijkt wel alsof je er zelf bij bent wanneer Jan Zonder Vrees aan zijn einde komt) maar ook van ‘Bob’. Een prachtige podcast over dementie, en de spannende zoektocht naar… Bob.

Ayoubi

Fake news & ik

Corona, voor veel mensen is het al een ver-van-mijn-show. Buiten de jaarlijkse coronaprik en af en toe een verdwaald artikel in de kranten over de stijging of daling van de cijfers, komen we er nog weinig mee in aanraking. Een overblijfsel van corona waar we wel nog dagelijks mee geconfronteerd worden is ‘fake news’. Een fenomeen dat eigenlijk al veel langer bestaat en een boost heeft gekregen door de opgang van sociale media. Een fenomeen met een gigantische impact ook op de politiek, maar daarvoor verwijs ik naar andere literatuur, zoals het boek ‘nieuw rechts’ van Ico Maly. In de tweedelige documentaire ‘fake news & ik’ van onderzoeksjournalist Tim Verheyden krijgen we een inkijk op de mechanismen achter ‘fake news’. Een heel aantal mensen komen aan het woord waaronder experten die de mechanismen ontrafelen, maar evengoed een heel aantal mensen die zijn meegegaan in desinformatie én de manier waarop ze er zijn uitgeraakt. Een kijktip met een hoog actualiteitsniveau!

Philippe

De mythe van de arbeidsmarkt

In dit verfrissende boek werpt Paul de Beer, hoogleraar voor arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam een blik op de “goed functionerende arbeidsmarkt” zoals die door heel wat economen wordt gepredikt. Volgens de Beer is dat concept echter op los zand gestoeld.

Arbeid is geen handelswaar. Pogingen om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren, door het versterken van financiële prikkels, het versoepelen van de ontslagbescherming of het vergroten van de mobiliteit van werkenden, hebben een averechts effect. Om meer mensen kans te bieden op volwaardig werk, moeten we afstand nemen van het idee van de arbeidsmarkt en duurzame arbeidsrelaties centraal stellen.

Wat zijn invalshoek extra interessant maakt is dat heel wat van de ingrepen waar rechtse partijen en hun economen vandaag bij ons voor pleiten, in Nederland reeds werden ingevoerd. Daardoor kunnen we het effect ervan ook evalueren.

Een voorbeeld: het aantal werknemers in onzekere tijdelijke contracten en nul-uren contracten loopt in Nederland ondertussen op tot maar liefst 30% en meer. Qua standaard-jobs, met een normaal contract waar je een leven mee kan opbouwen, doet Vlaanderen het veel beter dan Nederland. Of hoe de arbeidsmarkt beter of slechter werkt naargelang je aan die de vraag toevoegt: voor wie eigenlijk?

Doe eens normaal

Wist je dat de Body Mass Index eigenlijk niet bedoeld was om iets over je individuele gezondheid te zeggen en al helemaal ongeschikt is als je geen witte man bent? Het is slechts een van de weetjes uit dit boek. Sarah Chaney onderzoekt in het recent uitgebrachte boek “Am I normal? The 200 Year Search for Normal People” de fascinerende wijze waarop veel van onze normen en referentiekaders om te bepalen of iets “normaal” is, eigenlijk een enorm vertekend beeld geven. De titel zegt het al: het idee dat er iets bestaat als “normaal” is eigenlijk nog vrij recent.

Ze illustreert haar verhaal met persoonlijke anekdotes maar nog meer met wetenschappelijke verwijzingen in een heel divers aantal onderwerpen. Komen onder andere aan bod: Statistieken over lichamen, BMI, mode en kledingmaten, wetten tegen lelijkheid, hoe we naar handicaps kijken, de relativiteit van mentale problemen, het verhaal achter Jack the Ripper, masturbatie, wat emoties eigenlijk zijn, hallucinaties, IQ testen en nog veel meer. Een aanrader en een eyeopener.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone