Print Friendly, PDF & Email

ABVV-Experten zomert de vakantie in. Dat betekent geen nieuwe artikels de komende weken. Maar uiteraard doen we dat niet zonder u eerst te trakteren op een fikse portie zomerlectuur.

We vroegen onze experten naar hun absolute must-reads van het moment. Dit is de oogst. Veel leesgenot!

Vanaf september zijn we er weer, met elke week vers leesvoer.

 

Steven: “Laat uw eigen intelligentie even aan het werk, voor een ander ze overneemt.”

steven

Dat artificiële intelligentie (AI) de motor achter het optimaliseren van machines is, is stilaan bekend. Dit artikel opent nu de deur naar het gebruik van AI om ons menselijk gedrag bij te sturen en big data te manipuleren  om wenselijk gedrag te verkrijgen.

We blijven wel wat op onze honger zitten omtrent wie de wenselijke waarden, normen en gedragingen bepaalt, programmeert en bijstuurt. Zijn Google en co de nieuwe kruisvaarders van onze morele waarden of hebben ze toch andere belangen te verdedigen?

Artikel: Using AI to program humans to behave better

 

Lore: “Geen eenzame fietsers in Kopenhagen.”

Lore4

De zomervakantie is aangebroken. En dus is er minder filestress, hoezee! Deze video maakt duidelijk dat we ons niet zomaar bij dit ‘logisch verband’ mogen neerleggen. Niet voor ons milieu, niet voor onze gezondheid, maar ook niet voor de tijd die we nuttiger zouden kunnen besteden.

Het is een kwestie van keuzes. Elke stad kan doen wat Kopenhagen gedaan heeft, elke stad heeft de ruimte om zich van fietstransport te voorzien. Het is gewoon een kwestie van eraan te beginnen.

Video: Fietsparadijs Kopenhagen

 

Philippe: “Meer congé en dubbele pree!”

 

philippe2

Belastingen verlagen voor bedrijven en meer flexibiliteit voor werknemers: het zijn twee recepten die steevast op tafel worden gelegd door economisten. Meer en meer wordt echter duidelijk dat ze beide op los zand stoelen. Twee artikels dus over hoe deze ideeën economische onzin zijn.

Waar dan wel de oplossing ligt? Wel, arbeidsduurvermindering en hoge lonen zouden wel eens goed kunnen zijn voor de economie.

Artikels:

Fool me once: corporate tax cuts won’t boost economy

Gereguleerde arbeidsmarkt blijkt onterecht zondebok

 

Pieter: “Er zit eten en drinken in klimaatbeleid”

Pieter Verbeek

Veertien flessenhalzen van de wereldwijde voedselvoorziening lopen in toenemende mate gevaar door de klimaatverandering. Dat blijkt uit een rapport van de Britse denktank Chatham House.

En ook de impact van waterschaarste en overstromingsrisico’s zijn niet te onderschatten. Het Planetary Security Initiative gaat in op de rol van water in nationale en internationale conflicten. Of hoe de klimaatverandering wel heel erg concreet wordt.

Artikels:

Klimaat brengt cruciale knooppunten van voedselvoorziening in gevaar

Klimaat, water en conflict: toenemende risico’s?

 

Greg: “Meten is weten… Of misleiden.”

greg

 

Akkoord, meten is weten. Maar statistieken zeggen ook niet altijd alles. Van politieke peilingen, over arbeidsmarktcijfers, tot het aantal verkeersslachtoffers op een jaar tijd: vaak geven statistieken slechts een vereenvoudigde weergave van de realiteit weer.

Zo lang je maar voldoende cijfers vindt, kan je op die manier natuurlijk alles bewijzen. Niet direct een lees tip, maar wel iets om bij stil te staan (en te grijnzen indien gewenst)

Databank: Spurious Correlations!

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone