Print Friendly, PDF & Email

Fotografie is veel meer dan een plaatje schieten. Het is een middel om verhalen te vertellen die anders nooit het daglicht zouden zien. En dat is precies waarom Linx+ op zaterdag 30 november 2024 in Brussel de derde Dag van de Sociale Fotografie organiseert. Hier draait alles om beelden die schuren, om foto’s die niet alleen onze blik vangen, maar ook onze gedachten.

Wie denkt dat fotografie alleen maar mooi hoeft te zijn, mist het punt: echte sociale fotografie zet aan tot verandering. Welke rol kan fotografie spelen in een inclusieve samenleving? Kunnen beelden écht verandering brengen? Verschillende fotografen komen hun antwoord op die vragen geven. Bij deze geven we jullie een voorsmaakje.

Onderbelicht: Sterke levens in beeld

Fotografen Akin Beyazi en Yannick Schepers maken met hun project ‘Onderbelicht’ zichtbaar wat meestal verborgen blijft: de kracht van mensen die vaak enkel door de lens van hun financiële problemen worden gezien. Hun beelden leggen niet alleen de pijnpunten bloot, maar geven deze mensen vooral een gezicht – een menselijkheid die we vaak niet willen zien. Dit project roept op tot meer dan empathie; het schreeuwt om erkenning. Tijdens de Dag van de Sociale Fotografie delen Akin en Yannick hoe zij deze deelnemers hielpen om zelf hun verhaal te vertellen, via de lens van hun eigen smartphone.

Photovoicing in de gevangenis van Oudenaarde

In de gevangenis van Oudenaarde bewijst fotografe Veerle Vandelacluze dat ook mensen achter tralies een stem hebben, eentje die vaak niet wordt gehoord. Ze ging in op onze oproep om fotografieprojecten met kansengroepen op te zetten. Samen met De Rode Antraciet begeleidt ze mensen in detentie in een uniek fotografieproject. Met weinig middelen, maar veel creativiteit weten ze beelden te creëren die raken. Dit project is geen pr-stunt voor het gevangeniswezen, maar een blik op een wereld die we vaak liever buiten beschouwing laten. Tijdens de Dag van de Sociale Fotografie geeft Veerle inzicht in het potentieel van fotografie om nieuwe perspectieven te openen, zelfs binnen de muren van een gevangenis.

Vrouwelijke gedetineerden door de lens van Mies Cosemans

Hoe ziet vrijheid eruit als je die niet hebt? Fotografe Mies Cosemans, winnaar van de Grote Prijs Sociale Fotografie 2024, ging die vraag te lijf in de vrouwengevangenis van Hasselt. Ze volgde zes maanden lang vrouwelijke gedetineerden en luisterde naar hun verhalen over een vrijheid die aan hen voorbijgaat. Haar beelden en teksten leggen niet alleen het isolement bloot, maar tonen ook hun kracht en kwetsbaarheid. Cosemans daagt ons uit om de vraag te stellen: Hoe staan wij als samenleving tegenover deze vrouwen, en hoeveel waarde hechten we aan hun verhalen?

De vrouwelijke blik van Carmen De Vos

Ook fotografe Carmen De Vos krijgt een podium. Met haar focus op de vrouwelijke blik doorbreekt ze traditionele opvattingen in de fotografie. Haar project ‘Belly Riot’ is een voorbeeld van hoe ze maatschappelijke normen bevraagt. Door zwangere vrouwen in ongebruikelijke, sensuele situaties te fotograferen, daagt ze de conventionele beeldvorming uit en nodigt ze ons uit om voorbij vooroordelen te kijken. Haar werk roept vragen op over censuur, esthetiek en wat ‘gepast’ is – onderwerpen waar ze tijdens de Dag van de Sociale Fotografie dieper op ingaat.

Verhalen met impact

Nog op het programma: de prijsuitreiking van de essaywedstrijd ‘In Pixels We Trust’ over de impact van Instagram op fotografie en van de Bewogen Fotografen wedstrijd met het thema ‘Iedereen mee? Verbinding in een veranderende samenleving’. Als klapper van de dag volgt de lancering van de nieuwe editie van RAUW, het jaarmagazine over sociale fotografie.

Deze dag is geen tentoonstelling van mooie plaatjes – al zullen die er zeker te zien zijn –, maar bovenal een oproep tot reflectie, tot actie. Linx+ toont wat fotografie werkelijk kan betekenen: de lens die ons dwingt naar verhalen te kijken die anders verdwijnen in de schaduw van het dagelijks leven.

Deze dag is geen tentoonstelling van mooie plaatjes – al zullen die er zeker te zien zijn –, maar bovenal een oproep tot reflectie, tot actie.

Hebben we je nieuwgierigheid geprikkeld? Kom dan ontdekken hoe deze dag niet alleen de verhalen van anderen vertelt, maar ook jouw perspectief kan veranderen. Het volledige programma, de praktische details en hoe in te schrijven vind je hier: Maak het mee

Het nieuwe magazine RAUW kan je vanaf 1 december hier bestellen.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone