Print Friendly, PDF & Email

Het coronavirus hakt niet alleen in op ons gezondheidssysteem en op de economie, maar ook gewoon op onze dagelijkse realiteit, gevoelens, angsten. Solidariteit begint met begrip voor elkaars situatie. Daarom hebben de ABVV-experten hun oor te luisteren gelegd bij de experten van de werkvloer: de delegees en de secretarissen die vandaag overspoeld worden met vragen en noodkreten. Op die manier brengen we hier verhalen over hoe werknemers in verschillende beroepen de coronacrisis ervaren.

Vandaag zoomen we in op de mensen die in deze tijden moeten instaan voor de handhaving van de coronamaatregelen: de politieagente.

Herhalen, verwittigen, beboeten

Onderweg naar het werk let je automatisch ook op het naleven van de voorwaarden. Na 4 weken is het al een gewoonte geworden . Is dat daar een moeder en dochter met een vriendin in de auto?

Aangekomen maken we ons klaar voor een tochtje te voet of met de fiets langs de warenhuizen en parken. Als Team Wijk/Wijkondersteuning is onze reguliere werking weggevallen. Het parket heeft beslist dat enkel dringende verhoren mogen uitgevoerd worden en onze andere taken zijn niet meer opportuun in het kader van de coronamaatregelen. Onze dagtaak bestaat er dus uit om mensen: één te sensibiliseren, twee te waarschuwen en drie te beboeten, bij het niet naleven van de maatregelen.

Wat de politiek nooit heeft klaargekregen lukt corona wel – “meer blauw op straat”.

Een dag bestaat meestal uit een fietstocht van een 15 à 20 kilometer langs en door parken, via warenhuizen en stadscentrum. En een wandeltocht van een kilometer of 7-8 langs de nabijgelegen parken. En dit vanuit drie punten binnen ons grondgebied en met verschillende teams. Dus wat de politiek nooit heeft klaargekregen lukt corona wel – ‘meer blauw op straat’.

Mensen vragen vaak ben je niet bang op straat zonder mondmasker en handschoenen? Eigenlijk niet, nee. Buiten kan je makkelijk de afstand bewaren, zeker met de fiets. Ik ga tegenwoordig 10 keer liever werken dan dat ik ga winkelen. Dan kom ik pas echt gefrustreerd terug thuis.

Boetes geven doen we niet snel maar als de menen het echt uit hangen kan je niet anders. en ja zelfs na 4 weken zijn er nog mensen die durven doen alsof ze nog nooit van de maatregelen gehoord hebben. Dus herhalen en nog eens herhalen, in het Frans, Nederlands, Duits, Engels en welke woorden en/of gebaren je ook maar machtig bent voor de anderstaligen.

Ik ga tegenwoordig 10 keer liever werken dan dat ik ga winkelen.

En toch blijf je doorgaan, toch blijf je vriendelijk, toch blijf je sensibiliseren. Nee, je mag niet op een bankje zitten tenzij… Nee, je mag niet met je hele gezin naar de Colruyt. Ja, je mag buiten maar enkel om te bewegen en dient dit zo te timen dat je thuis terug kunt uitrusten en dus niet in een park op het gras. Nee, je mag niet op bezoek bij je broer. Nee, je buurman behoort niet tot je gezin. Ja, je mag je moeder haar boodschappenlijstje halen, maar behoud afstand.

We leven in een bijzondere tijd en moeten ons daarnaar gedragen. Het is jammer dat de politie nodig is om ervoor te zorgen dat we dat ook effectief doen. Vandaag heb ik een dagje rust, en morgen gaan we er weer tegenaan. Herhalen, verwittigen, beboeten.

Wordt vervolgd…

Dit artikel kon alleen tot stand komen door de input van delegees en secretarissen. Hartelijk dank daarvoor!
Belangrijk om tot slot mee te geven, is dat achter elk van de vragen en moeilijkheden die je hier kan lezen ook mensen zitten die hard werken aan de oplossingen en de antwoorden. In ons geval zijn dat de vele medewerkers, delegees en secretarissen van de vakbond die tijdens deze storm druk in de weer zijn om mensen gerust te stellen, hen houvast te bieden, hun belangen te verdedigen en oplossingen te onderhandelen. Samen sterk!

Ben je werknemer of werkzoekende en heb je vragen over de gevolgen van de coronacrisis en -maatregelen voor jouw situatie? Dan vind je hier alvast een boel informatie verzameld:

http://www.abvv.be/corona

http://www.abvv.be/-/corona-vragen-antwoorden

http://www.abvv.be/-/corona-werkzoekend-vragen-antwoorden

http://www.abvv.be/-/corona-tijdelijk-werkloos

http://www.abvv.be/-/aangepaste-abvv-dienstverlening

Als gevolg van de corona-crisis zijn ook de ABVV-kantoren gesloten. Achter gesloten deuren en op afstand loopt de essentiële dienstverlening echter verder. Onze medewerkers zetten alles op alles om de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen te verzekeren en juridische dossiers af te handelen.

Ook de vakbondswerking in bedrijven en ondernemingen loopt ondanks de crisis door: delegees en secretarissen blijven bereikbaar om problemen op de werkvloer snel op te lossen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone