Tijdens de kerstvakantie duiken ook onze experten in de vreemdste feestenperiode in jaren. Maar niet zonder eerst een kleine maar fijne lees-, luister- of kijktip door te geven. Wat geeft hen hoop in bange dagen?

Expert onderwijs en diversiteitsbeleid Sarah Lambrecht:

Wel in je vel

Weg met 2020! Of: toch niet met alles er van. Want, dit jaar startte er een onderzoek van de universiteiten van Gent en Luik naar het effect van meditatie op lagere schoolkinderen: “Wel in je vel”. Op school hoort er aandacht te zijn voor meer dan alleen excelleren. Heel wat kinderen kampen met emotionele en gedragsproblemen, het welbevinden van onze kinderen op school gaat steeds meer achteruit. Een aantal scholen stapten in een project om kinderen te leren mediteren en positief te praten over hun gevoelens. Dat het effect daarvan nu op een wetenschappelijke manier onderzocht zal worden, is alvast iets om naar uit te kijken in 2021.

Aansluitend geef ik jullie graag de radio-uitzending over mediteren van ‘Weet ik veel’ mee. Luister er eens naar en kijk wat er gebeurt. Ik hoop dat het een lach op je gezicht brengt. Bij mij alvast wel. En voor 2021 wens ik ons allemaal “geduld, vriendelijkheid en volharding” toe!

Luister hier naar de tip van Sarah.

Expert armoede en sociale bescherming Ayoubi Benali:

Vaccin tegen armoede

“Geen enkele gemeente ontsnapt nog aan armoede.” De lokale armoedebarometer van Decenniumdoelen windt er geen doekjes om, de kaart van Vlaanderen kleurt rood. Het slechte nieuws is dat het cijfers betreft van vóór corona. Het goede nieuws is dat onze sociale zekerheid de ergste schokken heeft opgevangen, en dat nog steeds doet, tijdens de crisis. Het onaangename nieuws is dat het venijn van een crisis vaak in de staart zit. Het ‘Het Kan Rapport’, waar wij samen met Decenniumdoelen aan gesleuteld hebben, toont aan dat het in 2021 niet zo’n vaart hoeft te lopen. Een vaccin tegen de stijgende armoede bestaat uit 20 welbepaalde ingrediënten, benieuwd of de inenting ook volgend jaar gebeurt.

Nog deze kijk –en luistertip: De Gentse muzikant Guy Verlinde die met het nummer ‘The Unsung’ een ode brengt aan de vele vrijwilligers, organisaties en burgerinitiatieven die zich dagelijks inzetten om de meest kwetsbaren in de samenleving te helpen. De videoclip toont het werk van het Gents Solidariteitsfonds (13 Gentse armoedeorganisaties), maar evengoed geeft het een beeld voor heel Vlaanderen. Een hartverwarmer om dit bizarre eindejaar door te komen. Prettige feesten!

Lees en luister hier naar de tip van Ayoubi.

Expert welzijn en gezondheid Elisabeth Geenen:

Meer evenwicht werk-gezin

2020 was in vele opzichten een moeilijk jaar. We moesten ons overgeven aan de grillen van een onbekend virus. Oude gewoontes gingen voor een onbepaalde tijd in de kast en we werden gedwongen ons aan te passen aan een nieuwe realiteit. De pandemie vergrootte in vele opzichten de bestaande breuklijnen in onze samenleving: tussen rijk en arm, jong en oud, vrouwen en mannen, economie en gezondheid.

Maar 2020 was ook een jaar van reflectie over nieuwe manieren van werken en leven. Er kwam plots meer tijd vrij. De natuur werd herontdekt, een creatief projectje opgestart, meer tijd met het gezin doorgebracht. Het onderzoek naar arbeidsduurvermindering van Femma in samenwerking met de onderzoeksgroep TOR en onderzoekscentrum kind & samenleving, biedt alvast interessante inzichten hoe meer evenwicht kan gebracht worden in de combinatie werk-gezin. Unilever Nieuw-Zeeland kondigde recent aan dat zij een 4 dagen werkweek invoeren voor al hun werknemers. Waar wachten we nog op?

Lees hier  tip 1 en 2 van Elisabeth

Expert klimaat en energie Pieter Verbeek:

Pieter Verbeek

2,1 graden Celsius

Als je over een groot weerbarstig probleem spreekt, dan is klimaatopwarming het schoolvoorbeeld. Dat CO2 de atmosfeer opwarmt is al bekend sinds 1896. En het eerste wereldwijde Klimaatverdrag (United Nations Framework Convention on Climate Change) werd goedgekeurd in 1992, om in werking te treden in 1994.

Sindsdien leek de wereld veel te weinig vooruitgang te boeken om de opwarming te stoppen. Tot dit jaar, want nu komt er schot in de zaak. De recent verkozen president Joe Biden ambieert een nuluitstoot van broeikasgassen tegen 2050. Hij treed daarmee in de voetsporen van een reeks grote spelers. Europa was het eerste continent dat ging voor een netto-nuluitstoot. En ook Zuid Korea, China, en  Japan willen de uitstoot van broeikasgassen op termijn helemaal stoppen.

Dat is heel goed nieuws. Als alle landen hun beloftes nakomen, kan de opwarming eind deze eeuw beperkt worden tot 2,1 graden Celsius, zo berekende Climate Action Tracker, een consortium van onderzoeksinstellingen.

Lees hier de tip van Pieter.

Expert arbeidsmarkt Caro Van der Schueren:

De kracht van breien

Wereldwijd werken er zo’n 60 tot 75 miljoen mensen in de kledingindustrie. 85% van hen is vrouw. Textiel vervaardigen is één van de oudste menselijke activiteiten. Hoewel haken of breien hier nog maar weinig uitgeoefend wordt is de bezigheid sinds corona bezig aan een revival. En maar goed ook.

De enorm geglobaliseerde kledingsector wordt vandaag immers gekenmerkt door lage lonen, vrouwendiscriminatie, onveilige arbeidsomstandigheden en lange werkdagen. Maar dit was niet steeds zo. Via de Correspondent leerde ik het boek ‘De kracht van breien’ kennen van Italiaanse terrorisme-expert Loretta Napoleoni. Zij ontdekte hoe breien therapeutisch en helend kan werken toen ze door een moeilijke periode ging. Volgens Loretta leerde ze dat ‘met name vrouwen al eeuwenlang troost en kracht putten uit het maken van truien, sokken en dekens en hoe handwerken kan zorgen voor verbinding, voor warmte, voor inkomen, voor onafhankelijkheid.‘

In coronatijden waarin veel mensen bang of eenzaam zijn kan breien een bevrijdende bezigheid zijn. Waarom ga je daarom geen stapje verder en probeer je zelf iets te creëren? Hoe fijn zou het niet zijn als die wollen muts of sjaal die je elk jaar weer terugvindt onder de kerstboom vrij zijn van goedkope handenarbeid.

Een kleine google search toont je al snel de weg naar verschillende gratis online breilessen.

Expert mobiliteit en economie Peter Hertog:

The return of the Government

Het aflopende corona-jaar was ook het jaar waar zelfs de grootste verdedigers van de vrije markt schreeuwden om hulp van de overheid. Niet enkel voor het bestrijden van de pandemie en het beperken van de impact op de economie en het inkomen van werknemers, bedrijven en zelfstandigen. Maar ook om na de overwinning op het virus de samenleving en de economie een nieuwe boost te geven richting duurzame toekomst. Getuige daarvan o.m. het Europese herstelfonds en het Vlaamse relancebeleid die in de steigers staan. De overheid neemt daarmee opnieuw de plaats in waar ze volgens ons thuis hoort: in de driver’s seat.

Dat bleek vele jaren niet evident. Sinds de Amerikaanse president Ronald Reagan (“Government is not the solution to our problem; government is the problem.”) zat de overheid in het verdomhoekje. Een nefaste aanpak, die er voor zorgde dat steeds meer middelen bij een steeds kleinere groep terecht kwam, de ongelijkheid toenam, en de overheid zijn taken niet of minder kon vervullen.

Het ziet er naar uit dat overheden, academici en het bedrijfsleven deze keer een andere conclusie trekken. We moeten ons niet uit de crisis besparen, maar uit de crisis investeren. Ook academisch gingen er de laatste jaren steeds meer stemmen op om de overheid weer centraal te stellen in economie en samenleving. Een ondertussen klassiek en lezenswaardig boek daarover is “De Ondernemende staat” van de Italiaans-Amerikaanse hoogleraar economie Mariana Mazzucato. In dat boek legt ze haarfijn uit hoe onmisbaar de overheid is voor de economie, en hoe bijvoorbeeld wijlen Steve Jobs van Apple eigenlijk weinig meer deed dan het verzamelen van allerlei overheidsinnovaties en ze opnieuw verpakken met een mooie sexy strik er rond. Ze maakt ook duidelijk dat diezelfde overheid wat meer op haar strepen mag staan, meer sturend mag zijn, en niet alleen de kosten en risico’s van investeringen moet dragen, maar ook de vruchten er van mag plukken.

Voor wie het boek van meer dan 300 bladzijden tijdens de kerst- en nieuwjaarsdagen wat te veel van het goede is, raad ik bijgevoegd artikel aan: het zegt hetzelfde en is veel korter. Wij zullen alvast niet nalaten de lessen er uit te blijven herhalen, zodat we eind volgend jaar kunnen schrijven: 2021: The Government strikes back.

Lees hier de tip van Peter.

Directeur studiedienst Philippe Diepvents:

Vertrouwen in de vakbond

Het viel wat tussen de plooien van het corona-nieuws de laatste maanden, maar de resultaten van de vierjaarlijkse enquête van Randstad over participatie van werknemers in bedrijven werden in oktober 2020 uitgebracht. Voor al wie syndicaal actief is bracht die een steun in de rug in moeilijke tijden: de appreciatie voor wat vakbonden doen lees je misschien niet elke dag in de krant, maar op de werkvloer is die er wel degelijk.

We citeren uit deze toch wel onverdachte bron als het over vakbonden gaat:

“Werknemers zijn globaal genomen positief over het sociaal overleg in het bedrijf. Er zijn geen aanwijzingen dat dit draagvlak afkalft doorheen de tijd. Ook in 2020 heeft 70% van de werknemers vertrouwen in de vakbond. 53% voelt zich zelfs sterk betrokken bij de vakbond.”

Meer over de resultaten van de studie vind je hier:

Lees hier de tip van Philippe.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone