Print Friendly, PDF & Email

ABVV-Experten gaat volkomen coronavrij de zomer in. Dat betekent even geen nieuwe blogs de komende weken. Tot dan staan de zomertips van onze experten in de kijker. Wat zijn hun must-reads must-hears of must-watches van het moment?

Pieter Verbeek

Pieter Verbeek – waarom je beter niet vertrouwt op het buikgevoel van de markt

“Er is een rechtvaardige transitie nodig”, de trouwe lezers van de ABVV-blog hebben deze boodschap al meer gelezen. Het idee dringt steeds verder door, ook in academische kringen. Thijs Van de Graaf, professor internationale politiek aan de UGent, zoomt in dit artikel in op de winnaars en de verliezers van de transitie. Hij breekt een lans voor een Belgisch strategisch plan voor de nieuwe klimaateconomie: “Als we alles zomaar aan de markt overlaten, komen er sociale bloedbaden.” Hij weet waarover hij spreekt, in opdracht van het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie schreef hij in 2019 het rapport “A new world – Geopolitics of the Energy Transformation”.

Aanhoudende onzekerheid over hun job geeft werknemers chronische stress. Het maakt hen en hun familie ziek. Covid-19 deed daar nog een schep bovenop en duwde heel wat mensen over de klif. Dat is de analyse van Kate Pickett, één van de auteurs van het baanbrekende werk The Spirit Level. Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de website van de Equality Trust, zeer de moeite om eens in te grasduinen.

Deze boeiende blog over het samenspel tussen de milieubeweging en de vakbonden om bedrijven op weg te zetten naar klimaatneutraliteit.

Met “The Code of Capital: How the Law Creates Wealth and Inequality” schreef Katharina Pistor, prof aan de Columbia Law School, een belangrijk boek over de manier waarop markten juridisch vorm krijgen en ongelijkheid creëren. Op basis van dat onderzoek argumenteert ze in dit artikel dat je in een klimaatcrisis maar beter niet vertrouwt op het buikgevoel van de markt. “Earth will not bail us out when things go wrong.”

Onze collega’s van BBL, de koepel van de Vlaamse milieuverenigingen, schreven tenslotte deze boeiende blog over het samenspel tussen de milieubeweging en de vakbonden om bedrijven op weg te zetten naar klimaatneutraliteit. Een industrieel beleid dat ver vooruit kijkt, geeft ook werknemers een toekomst.

 

Philippe Diepvents – een leuk boek over belastingen

Een leuk boek over belastingen? Het bestaat. Dit jaar verscheen “Rebellion, Rascals, and Revenue: Tax Follies and Wisdom through the Ages” waarin Michael Keen (IMF) en Joel Slemrod (Universiteit van Michigan) een boeiende kijk geven op het hoe en waarom van belastingen. Het boek zit vol op het eerste zicht nutteloze maar grappige weetjes, zoals waarom het fiscale jaar in Groot-Brittanië al meer dan tweehonderd jaar op 6 april start of wat de Chinese tekens voor belasting betekenen.

Het boek zit vol op het eerste zicht nutteloze maar grappige weetjes, zoals waarom het fiscale jaar in Groot-Brittanië al meer dan tweehonderd jaar op 6 april start.

Maar de auteurs weten zo op een handige en niet saaie manier de geschiedenis van belastingen uit de doeken te doen en werpen een paar interessante vragen op: hoe en waarom heffen we belastingen en op welke manier gaan overheden ermee om? Hoe succesvol zijn belastingen om gedrag van mensen te veranderen? Hoe proberen landen belasting-shoppen door grote bedrijven tegen te gaan? En vooral: wat zou er gebeuren als overheden internationaal zouden gaan samenwerken in het heffen van belastingen?

Rebellion, Rascals, and Revenue: Tax Follies and Wisdom through the Ages
(Michael Keen en Joel Slemrod)

 

Sarah Lambrecht – dansend en lezend de zomer in

Zin in een soundtrack voor de zomer? Luister zeker naar élk album van Sault. Sault wordt ook wel omschreven als de Banksy van de muziekwereld, niemand weet wie er achter zit. In 2019 verscheen een eerste album en vanaf dan volgden er in snel tempo nog 4 muzikale parels.  Absolute toppers zijn de 2 albums untitled (Black is) en untitled (Rise). De muziek combineert soul, afropunk, hiphop, pop en lijkt een regelrechte reactie te zijn op een wereld in beroering. Of hoe protestmuziek nog steeds hedendaags kan zijn.

Sault wordt ook wel omschreven als de Banksy van de muziekwereld, niemand weet wie er achter zit.

Misschien vind je de platen in het begin niet zo toegankelijk, maar bij elke luisterbeurt worden de liedjes mooier en mooier, beloofd. Sault schrijft (muziek)geschiedenis, zo veel staat vast. Veel plezier ermee!

Het was deze track ‘Wildfires’ waardoor ik Sault leerde kennen.

Als je liever leest, raad ik je dit essay van Nick Meynen in Mo* magazine aan. Het is tijd voor ‘De Grote Herstelling’: een kleinere economie, met minder werk en meer welzijn. Arbeidsduurvermindering en duurzamer leven zijn volgens hem het juiste antwoord op deze pandemie.

 

Elisabeth Geenen – gesprekken met mensen uit ‘de lagere middenklasse’

Een boek dat ik deze vakantie graag wil lezen is ‘De achterblijvers · Hoe de vloer onder de lagere middenklasse wegzakt’ van Geert Schuermans. Geert Schuermans is stafmedewerkers bij SAM, het vroegere samenlevingsopbouw Vlaanderen. Een jaar lang voerde hij elke maand een lang gesprek met vijf mensen: Sofie, Koen, Eliza, Amin, Cindy en Kurt. Ze zijn medisch assistent, zelfstandige, drukker, poetsvrouw, kleuterleidster en rekkenvuller. Ze behoren allemaal tot ‘de lagere middenklasse’, een steeds groter wordende groep van ondertussen 2 miljoen Belgen.

Een jaar lang voerde hij elke maand een lang gesprek met vijf mensen, ze behoren allemaal tot ‘de lagere middenklasse’.

Verhalen over mensen die elke dag vechten om niet kopje-onder te gaan, dromen van een mobilhome en voelen het koud zweet uitbreken als hun kind een schooluitstap aankondigt. Maar ook over een schrijver die uit zijn bubbel van hogeropgeleide tweeverdieners stapt, naar een wereld waar mensen zich al eens racistisch uitlaten, spuwen op ecotaksen en de vakbond maar niks vinden.

 

Peter Hertog – waarom we steeds harder werken voor steeds minder

Het coronastof dwarrelt langzaam neer. Voortaan gaan we meer respect hebben voor werkenden, en zeker voor de essentiële beroepen (applaus!!). En dan komt de koude douche: er is slechts ruimte voor 0,4% loonsverhoging. Ondanks het feit dat de afgelopen 40 jaar het aandeel van de lonen in ons BBP met meer dan 6% daalde. Ondanks het feit dat vele werkenden er het afgelopen jaar op achteruitgingen en zich soms krom plooiden om de boel draaiende te houden. Slechts 0,4%. “Want we moeten onze concurrentiepositie bewaken mijnheer.”

Hoe het zo ver is kunnen komen, wordt mooi uitgelegd in “Fantoomgroei – waarom we steeds harder werken voor steeds minder” van de Nederlandse auteurs Sander Heijne en Hendrik Noten. Van de voor- en naoorlogse periode, over de Chicagoboys en de reaganomics tot het doorgeslagen globale kapitalisme en ceo’s wiens loon niet stijgt bij betere groeicijfers maar bij lagere kostencijfers (lees: lonen).

Het is geen vrolijk verhaal, en het is bij wijlen heel Hollands. Maar het verhaal eindigt positief: het kan wel degelijk anders.

 

Caro Van der Schueren – – waarom we vastzitten in een ‘labour of love trap’

De boutade ‘kies een job die je graag doet en je moet nooit meer werken’ heeft iedereen al wel eens gehoord. Sarah Jaffe, auteur van het boek ‘Work won’t love you back’ kwam tot de vaststelling dat we vastzitten in een ‘labour of love trap’. Via gesprekken met onbetaalde stagiaires, werknemers in burn-out, huismoeders en professionele atletes ondervond ze dat we steeds vaker, onder het mom van ‘passie’, gedwongen worden slechte arbeidsvoorwaarden te aanvaarden. Het is immers een voorrecht te doen wat je graag doet, of niet? De Wereld Morgen sprak haar en Paul Verhaeghe met de vraag: Als iedereen zijn werk zo graag doet waarom zijn er dan zo veel burn-outs?

Sarah Jaffe, auteur van het boek ‘Work won’t love you back’ kwam tot de vaststelling dat we vastzitten in een ‘labour of love trap’

Hun reportage kan je hier beluisteren.

 

Ayoubi Benali – een koptelefoon op en luisteren

Ik beken, meer en meer laat ik een goed boek of een volle gazet links liggen voor een interessante podcast. Ongetwijfeld ben ik niet de enige die kan genieten van een klein uurtje luisteren naar een historisch verhaal, het laatste sportnieuws of een spannende thriller. Ondertussen kan je zelfs nog even de afwas doen of het avondeten in elkaar knutselen. Je leest (hoort) het goed, deze millennial is fan van die hippe geluidsbestandjes.

Een gevestigde podcast in mijn bibliotheek is De Tribune met commentatoren David Naert en Tom Vandenbulcke. Toch wel één van de betere sport-podcasts van het land, alhoewel Gangmaker van Dries en Rinke dicht in hun wiel zit. Blijven ook sterke aanraders: De Bourgondiërs, De Brand in het Landhuis en Mijn kind, de moordenaar.

We gaan op zoek naar wat ons nog bindt in tijden van extremen.

Om de zomervakantie in te duiken kies ik uiteindelijk voor Gemene Delers van Knack en het Hannah Arendt Instituut. De intro verraadt de inhoud al een beetje: We gaan op zoek naar wat ons nog bindt in tijden van extremen. Acht afleveringen waarin men op zoek gaat naar (radicale) veranderingen binnen allerhande thema’s (media, politiek, feiten en meningen, humor, uitsluiting en verbinding, online communicatie, activisme en taal). Wat drijft de verharding van onze ideeën en kunnen we het tij nog keren? Luister vooral naar de boeiende aflevering met Ico Maly, docent digitale media en politiek, over de digitale weg van extreemrechts.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone