Alweer bijna eindejaar en dus is het tijd voor onze lees- luister- en kijktips! Onze experten speurden voor u weer eens rond en dat leverde heel wat lekkers op. Voor tussen het aperitief en de kroketten, om de familiedis op te smukken of gewoon als brainfood tussen de feestmaaltijden door. Scroll gerust mee en ontdek de pareltjes die we voor u hebben opgevist.
Fijn eindejaar, prettige feesten en graag tot in 2025.
Ayoubi Benali
Oostende met één o
Aan de andere kant van de wereld, in Argentinië, bestaat er een kuststadje met wel een heel herkenbare naam: Ostende. Het werd gesticht in 1909 door de Belg Fernando Robette, een absinthandelaar uit Bergen. Iemand met de grote droom om het Oostende (in België) van de Belle Epoque na te bouwen in Zuid-Amerika, maar die als snel botste op de natuurkracht (wind en zand) en de Eerste Wereldoorlog. Podcastmaker Eva Moeraert gaat samen met historici en wetenschappers op zoek naar de beweegredenen van Robette maar heeft ondertussen aandacht voor de verhalen van lokale bewoners en immigranten in deze parel aan de Atlantische kust. Oostende met één o is een diepmenselijke en fascinerende podcast waarvan je gaat wegdromen (steek je oortjes in voor de full experience) en die je emotioneert (zoals het verhaal van Ward die vanuit Oostende immigreert naar Ostende). En wat Robette betreft … die heeft wel een heel passend eindstation gekregen, maar dat laat ik aan jullie over om te ontdekken.
Beluister de podcast ‘Oostende met één o’ – Stad Oostende
Caro Van der Schueren
Recht op werk voor vrouwen via ‘Sterk Vrouwenwerk’
De ambitie van de Vlaamse Regering op het vlak van arbeidsmarktparticipatie is groot: de algemene werkzaamheidsgraad van de bevolking op beroepsactieve leeftijd moet opgetrokken worden tot 80%.Niet het recht op werk telt wel ‘Iedereen moet zijn steentje bijdrage om de welvaart die we hebben te kunnen behouden’. Om dit te realiseren, kijkt het beleid naar het ‘activeren’ van de niet-beroepsactieve bevolking, in het bijzonder vrouwen met een migratieachtergrond. Werk kan een belangrijke dam zijn tegen armoede. 4,2% van de werkende mensen in België liepen in 2020 het risico op armoede en sociale uitsluiting. Bij de mensen die in Vlaanderen werkloos zijn, bedroeg dat risico 37%.
139.900 personen geven aan huisvrouw- of man te zijn en niet op zoek zijn naar werk. 93.7% van hen zijn vrouw. Zes op tien van de groep 25-49j heeft een niet Belgische achtergrond. Een hardnekkig vooroordeel dat over deze groep bestaat is dat ze ‘niet zouden willen werken’. Veel vrouwen met een migratieachtergrond die zich, vroeger al of nu, aanbieden op de arbeidsmarkt worden echter geconfronteerd met structurele obstakels, ondanks de arbeidsmarktkrapte.
Het Vlaams regeerakkoord creëert een opening om aan deze obstakels te werken ‘Als we erin slagen om drempels en hindernissen – zowel in de persoonlijke situatie als in het arbeidsmarktsysteem weg te werken, is dit een belangrijk arbeidspotentieel dat we kunnen mobiliseren voor de arbeidsmarkt.’
Het Vlaams netwerk tegen Armoede en ZIJkant bundelen hun kennis en gingen aan de slag om trajecten uit te werk voor vrouwen in armoede (met migratieachtergrond) om hen naar werk toe te leiden via een integrale benadering.
De podcast ‘Sterk Vrouwenwerk’ bracht de reis van de vrouwen in kaart en geeft een blik op de antwoorden die we nodig hebben wil de Vlaamse regering op een inclusieve manier de weg naar werk voor vrouwen in armoede en met migratieachtergrond vrijmaken. En dit vanuit hun recht op werk in plaats werk te herleiden tot een plicht.
Werkbaar werk: een steeds zeldzamer goed
Sinds 2004 meet de Stichting Innovatie en Arbeid de staat van de werkbaarheid van de jobs van Vlaamse werknemers. Sinds het begin van de metingen lag het aandeel van jongeren met een werkbare job hoger in vergelijking met de rest van de arbeidsmarkt. Sinds 2016 is er echter geen significant verschil meer en geraken jongere werknemers hun ‘voorsprong’ kwijt.
Werkstressklachten vormen het belangrijkste knelpunt bij de jonge werknemers. 13% van hen heeft burn-outsymptomen. En ook bij de ziektecijfers zien we een gevolg: De ziektecijfers bij Vlaamse werknemers is naar recordhoogtes gestegen. We zien een oververtegenwoordiging van ouderen, vrouwen en arbeiders in de ziektecijfers maar ook (langdurige) ziekte bij jongeren is de afgelopen twee jaar aanzienlijk gestegen. Overal staan de alarmbellen op rood. Want wat ben je met werk als je er ziek van wordt? Duik in de cijfers van het werkbaarheidsrapport voor jonge Vlaamse werknemers.
Peter Hertog
Rebel Rebel
Mijn tip? Het boek ‘Rebel Rebel – over de rock-’n-roll & valse noten in digital” van Geert Van Mol, de man die van Belfius een digitale voorloper maakte. Omdat technologische en digitale veranderingen niet het ‘Nieuwe Normaal’ zijn, maar eerder het tijdperk van het ‘Never Normal’ inluiden. Omdat rebellen zowel in de muziek als in de digitale wereld de toon zetten. Omdat het boek vergezeld gaat met filmpjes en zelfs een eigen spotify-playlist. “Dit boek is een oproep tot constructieve rebellie, een soort van positief verzet.” Omdat het met andere woorden wel wat syndicalisten moet kunnen aanspreken.
Waarom links steeds verkiezingen verliest
En ook deze, onder het moto waarom links steeds verkiezingen verliest (en nee, niet omdat de kiezer links niet begrijpt). Een podcast van De Correspondent. Met focus op Nederland natuurlijk, maar ook als Vlaming/Belg best bruikbaar: “Verkiezingen verliezen met de juiste opvattingen blijft verkiezingen verliezen. Op links willen we niet alleen dat het goede gebeurt, maar ook dat het goede gebeurt om goede redenen – maar zullen we gewoon eens beginnen met dat eerste?”
Ga er even bij zitten, de podcast duurt namelijk 47 minuten. Je kan ondertussen ook een ‘lekker snel’ van HelloFresh maken. Dan ben je op 3 kwartier toch al lekker halfweg.
Sarah Lambrecht
Vallen en opstaan
Het voorbije half jaar zijn we met de commissie diversiteit aan het werk geweest rond jongeren in een NEET-situatie (not in employment nor in education). Een hele goede publicatie over deze doelgroep vond ik het uitgebreid rapport van Steunpunt werk: “Vallen, opstaan en weer doorgaan? De weg naar de arbeidsmarkt van jongeren in een NEET-situatie vanuit een begeleidersperspectief”.
In een tijd waarin steeds meer jongeren het steeds moeilijker hebben, en waarin de nadruk steeds meer op activering komt te liggen, is deze nota verfrissend in de zin dat begeleiders ook de afstand tot de arbeidsmarkt als een wederzijds gegeven beschouwen én dat een effectieve aanpak vooral een menselijke aanpak blijkt te zijn.
Bromvliegen
Liever een boek dat perfect onder de kerstboom past? ‘Het lied van de ooievaar en de dromedaris’ van Anjet Daanje vond ik zo goed, dat ik twijfel om het nog eens te lezen. Veel wil ik er niet over zeggen: behalve: 11 verhalen, ‘windy moors’ en bromvliegen.
Philippe Diepvents
Linkse bobo’s
Jij bent de elite. Er lijkt tegenwoordig in de politiek geen erger verwijt te zijn dat je naar het hoofd geslingerd kan worden. En steeds vaker wordt daar niet mee bedoeld dat je een captain of industry bent, lobbyt naar politici, veel macht hebt of veel geld op je bankrekening hebt staan, maar wel dat je ‘neerkijkt op de gewone man’. Naar de opera gaan wordt zo stilaan een erger vergrijp dan een burgemeester uitnodigen voor een etentje met een toetje van gesjoemel in ’t Fornuis.
De Groene Amsterdammer dook samen met de Universiteit Utrecht in dertig jaar kranten- en Kamerarchieven, op zoek naar hoe de beeldvorming en het taalgebruik over ‘links’ in Nederland is geëvolueerd. En ze beschrijven de strategieën waarmee sociaaldemocraten en Groenen trachten om te gaan met het eliteverwijt. Die blijken niet hetzelfde. Daar waar Groenen het verwijt eerder lijken te omarmen (“Wij zijn de voorhoede, sjerpa’s voor de burger”), worstelen de socialisten merkelijk meer met de beschuldiging ‘niet volks’ te zijn. Ook van wie het verwijt komt en in welke bewoordingen dat gebeurt, wordt van naderbij bekeken. Ondertussen lacht de echter elite in z’n vuistje.
Een zeer lezenswaardige longread dus, die erg herkenbaar klinkt ook voor wie zich vooral met de Vlaamse politiek en journalistiek bezighoudt. Wel achter de paywall, maar het is bijna Kerst dus misschien legt er wel iemand een abonnement onder de boom.
Lees het hier.
Rechtse chaos
Misschien ook voor onder de boom: ‘Het Lied van de Profeet’ van Paul Lynch. Voor deze vijfde roman ontving hij in 2023 de prestigieuze Booker Prize en de vertaling is nu ook beschikbaar.
Het verhaal gaat over Ierland in een niet zo verre toekomst en biedt een grauw en angstaanjagend portret van een samenleving die door een steeds meer fascistoïde wordend regime stap voor stap in een burgeroorlog wordt geduwd. Centraal staat een doorsnee gezin van een wetenschapster dat zich staande moet houden in de chaos die de politieke ontwikkelingen veroorzaken. Haar man, een vakbondsvoorzitter, wordt op een dag opgepakt door de geheime dienst en dat lijkt het kantelpunt waarop de hele wereld voor het gezin uit elkaar begint te vallen.
Niet opbeurend, wel erg raak en mooi geschreven, en daarom ook een aanrader.