ABVV-Experten neemt enkele weken congé payé, maar niet zonder u eerst te trakteren op een fikse portie zomerlectuur. We vroegen zes van onze experten naar hun absolute must-read. Dit is de oogst. Veel leesgenot! (Vanaf eind augustus zijn we er blakend van de zonne-energie weer met elke week vers leesvoer.)
1. De leestip van Helga:
⇒ Sociaal beleid in een muntunie: puzzels, paradoxen en perspectieven
Het gaat niet goed met de Europese Unie. Het euroscepticisme viert hoogtij. De Britten kozen voor een Brexit. Dat kan ook andere landen op ideeën brengen. Frank Vandenbroucke brengt een andere kant van het debat onder de aandacht in dit pleidooi voor een Sociale Unie naast de Economische Unie. “Enkel een Sociale Unie met de klemtoon op een soort van Europese werkloosheidsverzekering kan de Europese Unie redden”, stelt hij in zijn oratie bij zijn benoeming tot hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, 1 juni 2016.
2. De leestip van Philippe:
⇒ Hoe arm zijn je eigen schuld werd
In dit artikel toont historica Hannelore Franck aan hoe en waarom de beeldvorming over de profiterende werkloze en over de eigen verantwoordelijkheid voor armoede opgang maakten in de late middeleeuwen. Het is een tussentijds verslag van haar lopende onderzoek en gezien de huidige maatschappelijke discussies ook verrassend actueel!
3. De leestip van Mehdi:
⇒ When You Dial 911 and Wall Street Answers
Volgens de rechtse regeringspartijen zal de verdere privatisering en commercialisering van onze openbare diensten leiden tot grotere efficiëntie en ‘klantgerichtheid’. Deze interessante longread van The New York Times over de vermarkting van hulpdiensten schetst echter een huiveringwekkend beeld van waar doorgedreven privatisering toe kan leiden: mensenlevens moeten wijken voor de onstilbare winsthonger van private investeringsfondsen.
4. De leestip van Lore:
Dit is een schitterende verhelderende analyse van Rutger Bregman waarin uitkeringstrekkers anders bekeken worden. Lees een antwoord op volgende vragen: Wat is het verband tussen een middeleeuwse landheer en de technologiereuzen van vandaag? Waarom werkt een groot deel van de bevolking zich uit de naad voor de uitkeringen van de renteniers? En waarom stemmen veel van die hardwerkende mensen op partijen die dit rentenieren bevorderen? Waarin gelijken de CEO van Goldman Sachs en koning Lodewijk XIV op elkaar?
5. De leestip van Pieter:
⇒ Hans en Ola Rosling: Hoe je niet onverschillig blijft over de wereld
Hoeveel weet je over de wereld? Hans Rosling toont met zijn beroemde grafieken van de wereldbevolking, gezondheid en inkomensgegevens dat je een hoge statistische kans hebt het verkeerd te hebben over wat je denkt te weten… Quiz samen met zijn publiek en leer dan van zijn zoon Ola vier manieren om snel meer te weten.
6. De leestip van Greg:
⇒ Verwar deeleconomie niet met platformkapitalisme
De zogenaamde deeleconomie wint de laatste jaren steeds meer aan belang. Iedereen kent in zijn nabije omgeving wel voorbeelden van systemen waarin goederen of diensten worden gedeeld, gaande van fietsdeelsystemen tot het aanbieden van een overnachting in een vaak onbekende stad. Vaak bieden ze snelle en vooral goedkope antwoorden op een concrete vraag, die de reguliere economie niet altijd voortbrengt. Maar zijn al deze nieuwe systemen wel te categoriseren onder de noemer ‘deeleconomie’? Dit artikel van Thomas Decreus werpt een heldere en genuanceerde blik op het fenomeen.