Print Friendly, PDF & Email

De herfstvakantie staat voor de deur. Geen betere tijd om uzelve met een dekentje en een kop warme drank naar keuze voor het haardvuur te nestelen. Onze ABVV-experten voegen daar graag een extra portie warmte aan toe met wat herfstlectuur.

We vroegen onze experten naar hun absolute must-reads van het moment. Dit is de oogst. Veel leesgenot!

Joeri: “De politiek lonkt naar onze centen en onze clicks, maar wat met inspraak?”

Joeri

Onze beleidsmakers hebben de weg naar de burgerparticipatie ontdekt. Maar wie naar onze centen en onze mening dingt, moet onze inspraak erbij nemen via medezeggenschap en medebeheer. Burgers kunnen nu hun mening over energie kwijt in een grote enquête, maar volstaat dat wel om echte inspraak te genereren? Daarvoor is er meer nodig, schrijven Dirk Van de Poel en Dirk Barrez.

Artikel: Wel onze centen, niet onze stem.

Greg: “Minder, minder minder? How low can you go met de vennootschapsbelasting?”

greg

Het riedeltje klinkt heel bekend: Bedrijven en investeringen lopen weg. Daarom moet de vennootschapsbelasting naar beneden. Onzin, zo blijkt uit de nieuwe studie van Denktank Minerva. Uit een internationale vergelijking van de bedrijfsinvesteringen blijkt duidelijk dat België een aantrekkelijk investeringsland voor bedrijven is én blijft.

Meer zelfs: België trekt verhoudingsgewijs veruit de meeste bedrijfsinvesteringen aan van de hier onderzochte landen, en heeft zijn voorsprong de afgelopen twintig jaar zelfs nog weten uit te bouwen. Bovendien lijkt er ook geen enkele positieve correlatie te bestaan tussen een lager effectief tarief van de vennootschapsbelasting en hogere bedrijfsinvesteringen — wel integendeel.

Artikel: Zuurstof voor bedrijven. Waarom hoge lonen wél en een lage vennootschapsbelasting níet tot meer investeringen leiden.

Pieter: “Hoe de vakbond broodnodig wordt voor de milieubeweging”

Pieter Verbeek

We leven in een samenleving die grote structurele veranderingen ondergaat. Die veranderingen zijn ook nodig om de belangrijke problemen van onze tijd aan te pakken. Maar ze moeten leiden tot échte oplossingen en een betere maatschappij.

De sociale gevolgen van de klimaatverandering zijn geen bijzaak. Voor een rechtvaardige transitie hebben we ook de vakbonden nodig. Vooral op die vlakken waar ze in het verleden hebben bewezen goed in te zijn. De nieuwe coördinator van Arbeid & Milieu, Vanya Verschoore, schreef een interessante blog over de sociale kant van transitie.

Artikel: De sociale kant van transitie en de nood aan nieuwe samenzweerders

Philippe: “Extra netto, verlies verzekerd.”

philippe2

Sociale bijdragen en belastingen moeten omlaag, zo horen we steevast vanuit de politiek. Maar wat we – nu ja, sommigen toch – winnen aan extra netto, verliezen we elders. Dries Goedertier werpt een blik op de meerwaarde van de overheid en op hoe sociale en economische vooruitgang geen tegengestelden zijn, maar juist hand in hand moeten gaan.

Artikel: De dubbele prijs van besparingen

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone