Print Friendly, PDF & Email

ABVV-Experten duikt de zomer in. Dat betekent even geen nieuwe artikels de komende weken. Maar wel de traditionele zomerleestips van onze experten. Wat zijn hun must-reads van het moment?

Elisabeth: Over zinloos werk en waarom het toeneemt.

Door de stijging van onze productiviteit komen we volgens antropoloog David Graeber toe met een werkweek van 15 uren, en toch maken we allemaal nog steeds volle dagen. In “Bullshit jobs’ stelt Graeber dat een groot deel van ons werk zinloos is. Slechts 25% van de beroepsbevolking produceert iets tastbaar. Graebers scherpe betoog doet je met een andere blik kijken naar de rol van werk in onze samenleving.

Lees hier de tip van Elisabeth.

Het boek vind je hier.

 

Steven: Hoe maken we een vuist tegen Google en Facebook?

De techgiganten Facebook en Google staan bovenaan het lijstje bedrijven met grootste marktwaarde.   Hun businessmodel bestaat er in uw en mijn data te vangen om ze vervolgens aan te wenden voor gerichte advertenties. Hoe kunnen we aansturen op een gebalanceerde krachtverhouding en sociale dialoog tussen de internetreuzen en de modale gebruiker?  Paul Tang grijpt ogenschijnlijk naar een old school-oplossing maar is wat mij betreft wel de meest geslaagde poging om ongelijkheid aan te vechten:  mensen, gebruikers verenig U!

Lees hier de tip van Steven.

 

Greg: Wat als mensen betaald worden voor hun data?

Is artificiële intelligentie niet gewoonweg te definiëren als collectieve intelligentie?  In hun boek ‘boek ‘Radical Markets’ argumenteren Weyl en Posner dat deze gegevens als een vorm van arbeid moeten behandeld worden.  Mooi.  Een aansluitend vraagje om uw kritische dataset even uit verlof te halen: Zal deze manier van het herverdelen van de rijkdom door AI gecreëerd, niet alleen de digitale voorlopers begunstigen? En zo meteen een nieuwe vorm van ongelijkheid installeren?

Lees hier de tip van Greg.

 

Pieter: Hoe we kunnen winnen.

Pieter Verbeek

Een podcast als leestip. Waarom en hoe komen mensen in actie? Wanneer werkt protest? Hoe winnen bewegingen? Van het protest tegen de olieleiding in Standing Rock over vrouwenmarsen en anti-wapen-bijeenkomsten. Is het nog van belang in 2018 en onder Donald Trump? En wanneer is protest succesvol?

Lees hier de tip van Pieter.

En nog een podcast om het af te leren. Over een boek dat geschiedenis van de vakbond in Canada en de US met elkaar vergelijkt. Wat maakt het verschil en hoe werden de verschillen zo groot.

 

Philippe: Waarom een middeleeuwse boer meer vakantie had dan jij.

Een ouder artikel maar zeker het lezen waard: Waarom een middeleeuwse boer meer vakantie had dan jij. In tijden van burn-out en stijgende werkdruk kijken we uit naar de vakantie als haven van rust. Maar hoe we vandaag tegen de verdeling werk en vrije tijd aankijken, is helemaal niet hoe het altijd is geweest. Dit artikel doet je nadenken over hoe je tijdsbesteding nooit alleen een individuele keuze is, maar heel sterk bepaald wordt door de organisatie van maatschappij en economie. Zijn we allemaal hardwerkende burgers omdat dat in onze natuur zit, of zijn we vandaag misschien aanbeland in een kijk op werk die in de geschiedenis eerder de uitzondering is, en misschien zelfs tegennatuurlijk?

Lees hier de tip van Philippe.

 

Lore: Hoe herken je kulcausaliteit?

Verkiezingscampagnes, men slaat er ons weer mee rond de oren. Maar wat moeten we er precies van geloven? Zijn de oplossingen die de partijen aandragen daadwerkelijk gebaseerd op oorzakelijke verbanden? Of probeert men ons er enkel van te overtuigen dat dergelijk oorzaak-gevolg verband bestaat? Wij helpen je deze kulcausaliteit te erkennen aan de hand van vier kenmerken. En mocht je toch nog twijfelen, lees dan zeker na het zomerverlof onze blogs waarin wij het werk voor jou doen.

Lees hier de tip van Lore.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone